zaterdag 8 december 2012

...LA SPORTIVA C-LITE 2.0, WINTERBANDEN VOOR DE TRAILRUNNER...


Het weersbericht gaf het aan. Sneeuw op vrijdag. Yes, da's het moment om als trailrunner de planning om te gooien. Zo'n kans mag je niet missen, lopen in de verse, maagdelijke witte poedersneeuw. Het knisperen kun je goed horen want in het bos is het doodstil. Sneeuw reflecteert licht maar absorbeerd geluid.

Goede voorbereiding is het halve werk. Dus Icebreaker GT 200 thermobroek en -shirt. Perfect materiaal, goede pasvorm. Ik kies het Salomon regenjack uit. Die dient als windjack en zorgt ervoor dat de sneeuw geen kans heeft. Ook die zit perfect, een echte aanrader. De onafscheidelijke Buff, ditmaal in de Wool-versie want echt warm is het niet.

De finishing touch is het schoenenmateriaal. Ik kies voor de La Sportiva C-Lite 2.0, de foto's maken wel duidelijk waarom. Een betere test-track kun je je niet wensen.

Met mijn brede voet en hoge wreef past de schoen goed. Je hebt qua schoenmaat een volle maat meer ten opzichte van de Salomon leest. Het veteren is weer even wennen voor mij. De flap over de veters vind ik persoonlijk leuk qua design maar ik mis de functionele achtergrond. Ik kan er naar raden: houdt stof-zand tegen en zorgt ervoor dat je met de veters nergens achter kunt blijven haken... Maar houdt ook vocht tegen dat uit de natte schoen wil verdampen zou je denken. Maar tijdens de test heeft het niet gehinderd. De zool van La Sportiva is als een winterband, opvallend profiel waar je zelfs spikes in kunt vastzetten. Je vermoedt een enorme grip maar is de schoen stabiel genoeg (torsie stijfheid) om het omzwikken te voorkomen/opvangen. Door plassen heenlopen is geen probleem. Ze zijn weliswaar niet waterdicht maar voldoende afgewerkt om niet meteen kletsnat te worden. Deze 580 gram lichte schoenen ademen goed, de schoenen zorgen ervoor dat sokken snel kunnen drogen tijdens het lopen. De afwerking is goed, in deze schoen zit jaren van ervaring verstopt. De schoen is bedoeld voor zachte, modderige tracks.

Allez, gas erop en struinen door het bos. De rijkelijk met sneeuw bedekte paden zijn zacht. De temperatuur lijkt op een nul graden plus. Want aan de rietkragen hangen druppels en er zijn plassen zonder ijs op de trail. Dat is boffen, perfect voor La Sportiva zou je zeggen. Ik heb de schoenen dan ook niet gespaard tijdens de trial. Dwars door plassen, van zijkant naar zijkant over single tracks gesprongen, over plassen gesprongen, van het pad af, door mul zand, heuvel op en af, over boomstammen gesprongen, aangetrapte besneeuwde paden, harde ondergrond,... The whole repertoire.

En wat heb je dan een LOL. Grip alsof het winterbanden zijn. Je gaat volle bak over de track. Geen uitglijders dus geen blessures. Best belangrijk. En je houdt heel eenvoudig je snelheid want je hoeft nauwelijks te corrigeren. Dat geeft dus nog meer tijd om aandacht aan het lekker trailen te besteden. Je gaat er heel relaxed door lopen. En zeker bij de langere afstanden scheelt dat een hoop in energie. Wellicht ook in tijd maar zeker in de beleving van de trail.

Over harde ondergrond is het voor korte afstanden geen probleem maar voor langere afstanden is dit niet de beste schoen. Ook ijs is zonder de genoemde spikes af te raden. Strand verwacht ik als een ideaal terrein voor deze gripkoning. Wellicht dat de Voorne trail deelnemers met Sportiva's aan van dit weekend dit kunnen bevestigen. Omdat Scarabee-sports deze trail sponsort zijn Marc en Jurgen daar aanwezig met een stand. Het is Scarabee die dit soort nieuwe innovatieve merken in hun assortiment introduceren.

Deze schoenen zijn dus zeker geen allround trailsloffen. Maar ze geven je een enorme voorsprong op andere op bovengenoemde omstandigheden. Voor mij persoonlijk is het dus een waardevolle uitbreiding van mijn sloffenverzameling.

Enjoy the winter.
Wouter



1 opmerking:

  1. Dat klinkt als een winterschoen om te hebben. Zeker als we weer zo'n witte winter krijgen of zo'n mud-trail als de Koning van Spanje dit jaar. In de Inov 8 X-Talon-212 kreeg ik gisteren een beetje erg koude voeten.

    BeantwoordenVerwijderen