donderdag 28 juni 2012

...Jolanda Linschooten Eenzame uren...


Boek: Eenzame uren (ISBN: 9789045201245)
Bestellen: http://www.outdoorfoto.nl/boekenbestellen.html
Auteur: Jolanda Linschooten, beroepsavonturier-auteur en fotograaf


De titel schept direct verwachtingen over de inhoud. Eenzaam is een term met een negatieve emotie. Eenzaam vraagt om gezelschap. Uren voelt aan als een niet stoppende activiteit. Het blijft maar doorgaan. Staccato. En na deze uren ben je niets opgeschoten, geen progressie is gemaakt. De start is de finish. De loop is gesloten zonder dat er vooruitgang is geboekt. 
Jolanda neemt je mee op reis in haar boek. In 1 jaar tijd wil zij zich volledig richten op het lopen van ultralange afstanden. Alles staat in het teken van het afleggen van enorme uitdagingen voor haar lijf en haar geest. Het vinden van de balans, het belang, de samenhang van beide zijn voor haar van cruciaal belang om hierin te slagen. De zoektocht betekent dat zij aan het begin van 2011 deze nog niet heeft gevonden. Zij heeft er namelijk nooit naar gezocht in deze vorm. In haar boek beschrijft zij haar antwoorden gerelateerd aan wedstrijden die zij in 2011 heeft gelopen:
  1. januari 1/2 marathon van Egmond (21km)
  2. april Marathon des Sables (250 km/45 graden Celsius) 
  3. juni Bob Graham Round (100 km/9000 hoogtemeters)
  4. juli SwissAlpine ( 78 km/2500 hoogtemeters)
  5. augustus UTMB/TDS (111 km/7000 hoogtemeters)
  6. september NK Winschoten (100 km)
  7. oktober Grand Raid de la Reunion (160 km/9000 hoogtemeters)
In een zeer prettig leesbare stijl verwerkt zij vele citaten van wetenschappers en wijzen van deze aarde. Maar ook loopvrienden van haar uit de directe omgeving worden genoemd om haar mentale strijd met haar fysieke inspanning tot een goed eind te brengen. Frank en Herschel zijn haar onmisbare steunpilaren. Hun onvoorwaardelijk geloof in Jolanda is de basis van het boek. Zonder hen geen queeste.
Het is geen lopersbijbel waarin pasklare schema’s en do’s and don’ts te vinden zijn. Het is een boek die een beleving beschrijft waar je open voor moet staan. Die je gaat herkennen als je persoonlijke grenzen gaat opzoeken. Zonder hulp op dat moment van buitenaf. Want daarin schuilt de titel. De eenzame uren die hoofd en hart verbinden om het beoogde resultaat te halen. De voldoening die je daaruit haalt is onbeschrijfelijk. Voor niemand. Je moet dat ervaren. Dan pas snap je het verhaal.
Dankzij het schrijverstalent van Jolanda is haar boek herkenbaar voor ieder die onder het motto “ haal eruit wat erin zit” een event plant. Door controles en checks werkte zij zich door 2011 & en haar onzekerheden heen. Heeft Jolanda de balans, het belang, de samenhang van lijf en geest gevonden? Het resultaat is een goede 300 pagina’s leesvoer die ik ieder kan aanraden. 
Uiteraard is dit mijn persoonlijke & zeer beknopte beschrijving van Jolanda haar boek. 
Groet uit Geldrop.
Wouter
(foto's van Jolanda Linschooten)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten